Tablets in de klassen

We werken vanaf groep 4 met tablets in de klas.

Dit houdt in dat de kinderen voor de verwerking van de leerstof hun tablet (in plaats van boeken en schriften) pakken. Tijdens deze verwerking werken de kinderen in eerste instantie aan het lesmateriaal van die dag. Tabletonderwijs biedt een heel directe leerervaring. Ieder kind heeft zijn eigen werk. De lesstof wordt op diverse manieren aangeboden. De leerling voert het antwoord digitaal in en krijgt meteen feedback. Vervolgvragen worden moeilijker of makkelijker op basis van de resultaten.

De leerkracht ziet tijdens de les op het dashboard gelijk de voortgang van iedere leerling. Het dashboard geeft het overzicht van de hele klas. Zo weet de leerkracht welke leerlingen extra hulp nodig hebben, of dat een bepaalde opgave meer toelichting nodig heeft. Gericht complimenten geven gaat ook eenvoudiger. Na het afronden van de les van die dag heeft de leerling de mogelijkheid extra te werken. Dit kan zowel remediëring zijn of verrijking, afhankelijk van hoe de kinderen de lessen gemaakt hebben. Daarnaast kunnen de leerlingen zelfstandig werken aan leerdoelen die in de les aan de orde zijn geweest.

Omdat de resultaten van de verwerkingsfase direct zichtbaar zijn, speelt de leerkracht daar direct op in. Het voortgangsrapport voor de hele klas kan bijvoorbeeld (zonder namen) worden gedeeld, en lastige vragen nogmaals doorgesproken.

Aan het einde van de dag hoeft de leerkracht geen werkboeken en schriften na te kijken: de resultaten zijn direct beschikbaar. Snappet vergelijkt de voortgang van een leerling tegen de leerdoelen, tegen de rest van de klas, en de hele klas tegen de rest van Nederland. De leerkracht heeft zo extra informatie om de volgende les zo goed mogelijk in te richten.

Nieuwsbericht in het Jeugdjournaal (1 februari 2016)
Kinderen leren sneller met tablets

Nieuwsbericht op Kennisnet (1 februari 2016)
Leerlingen presteren beter dankzij slimme tablet